Trabzon’da borç polemiği: 596 milyondan fazlaysa o borç bizimdir
TRABZON – Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı 2’nci toplantısı bugün yapıldı. Ortahisar Belediye Başkanlığı görevini devrederek Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ahmet Metin Genç, başkanlığında yapılan toplantıda 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.
Faaliyet raporuna geçmeden önce geçtiğimiz günlerde Ortahisar Belediye Meclis Toplantısı’nda gündeme getirilen Ortahisar Belediyesi’nin 800 milyon TL olduğu borcu yönünde açıklamalara cevap veren Genç, ifadelerin doğru olmadığını öne sürdü. Ortahisar Belediyesi’nin bütün iştirakleriyle birlikte 596 milyon 759 bin TL borcu olduğunu söyleyen Genç, “Sanki 800 milyon borç var, battık gittik gibi bir algı oluşmasına müsaade etmeyeceğim” dedi.
GENÇ: BELEDİYE BİNASININ YAPIM MALİYETİ 700 MİLYON TL
Borç hesaplamalarında hata yapıldığını savunan Genç, “Ortahisar Belediyemizin borcu vadesi gelmiş borçlar ve ORBEL’in vergi borçlarıyla birlikte 432 milyon 887 bin liradır. Aynı döneme ilişkin vadesi gelmiş ve vadesi geçmiş alacağımız 100 milyon 337 bin liradır. Vadesi gelmiş vergi alacaklarının toplamı 114 milyon 486 bin TL’dir. Vadesi gelmemiş olan Tünel Akvaryum için kullanılan 50 milyon 681 bin liralık kredi, TOKİ’ye ödenecek olan 163 milyon 871 bin liralık vadesi gelmemiş borçları da kattığımızda Ortahisar Belediyemizin bütün borcu 596 milyon 759 bin TL’dir” ifadelerini kullandı.
Genç açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“İl Bank kredileriyle yapılan Ortahisar Belediyemizin binasının yapım maliyeti 700 milyon liradır, arsasının değeri 1 milyar liraya yakındır. Bunları ‘bu hesabın içindedir’ diye söylemiyorum. Bu belediye 2014’te kuruldu, kurumsallaştı. Şu anda Ortahisar Belediyesi bütün alt yapı hizmetlerini verebilecek konumdadır. Sadece Tünel Akvaryum’un maliyeti bugünün kuruyla hesaplandığında 227 milyon liradır. Ortahisar Belediyesi’ne ait 225 milyon liralık hazır ürettiğimiz gayrimenkul var. Bütün bunlarla bu değerlendirmeyi yapmanızı istiyorum.
Ortahisar Belediyemizin vadesi gelmiş ve vadesi gelmemiş borçlar toplamı 596 milyon liradır, asla 800 milyon değildir. Vadesi gelmemiş borçlara faizler, güncellemeler yaparak bir yerlere ulaşmayı doğru bulmuyorum. Ortahisar Belediyesi’nin sanki 800 milyon borcu var, battık gittik gibi bir algı oluşmasına müsaade etmeyeceğim.”
ZORLU: BORCU 109 MİLYON AÇIKLAMIŞTINIZ, ŞİRKETLER HARİÇ 517 MİLYON BORÇ VAR
Genç’in açıklamaları üzerine söz alan CHP Grup Başkan Vekili Cüneyt Zorlu ise 800 milyon liralık borcun Mali Hizmetler Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre ortaya çıktığını söyledi. 4 Mart’ta yapılan seçimden önceki son Ortahisar Belediye Meclis Toplantısı’nda verdiği soru önergesi üzerine Genç’in toplam borcu 109 milyon 877 bin lira olarak açıkladığını hatırlatan Zorlu, ortaya çıkan rakamlarını ise bu miktarın çok üzerinde olduğunu dile getirdi.
Ortahisar Belediyesi’nin CHP’ye geçtikten sonra borcu halka duyurmak gereği hissederek sunum yaptıklarını belirten Zorlu, “Bize bildirdiğiniz rakam 109 milyon 877 bin liraydı. Biz de bunun hesaplanmayan diğer borçlarla 200 milyon lira civarında çıkmasını beklerken şirketler ve diğer bileşenlerle çok daha fazla olduğunu öğrendik. Mali hizmetlerimizden aldığımız tabloya göre piyasa borcu 191 milyon 278 milyon, ertelenmiş borçlar, vadesi gelmemiş SGK borçları 149 milyon 838 bin lira. TOKİ’ye ilettiğimiz mailde oraya da 176 milyon 107 bin lira borcumuz olduğunu öğrendik. Şirketler hariç 517 milyon TL gibi bir borç var. ORBEL’in yok dediğiniz borcu, 274 milyon 727 bin lira” dedi.
GENÇ: 596 MİLYONUN DIŞINDA BİR BORÇ VARSA O BORÇ BİZİMDİR
Zorlu’ya hesaplamalarının hatalı olduğunu söyleyen Genç ise “ORBEL’in sigorta ve vergi borcuna karşılık o kurumlara verilenler de var, siz buralarda hata yapıyorsunuz. Bu hesap kitap netleşlemeyecek bir husus değil. Bunu istişare etseydik daha iyi olurdu. 596 milyonun dışında bir borç varsa o borç bizimdir. Ortahisar Belediyemiz kurumsal mali disiplini yerinde bir belediyedir. 1 milyar 625 milyon bütçesi vardır. Bu borç dışında da bir borç varsa bana getirin” diye konuştu.
ZORLU: SU ÜCRETİNE YÜZDE 25 İNDİRİM YAPILSIN
Mecliste gündem dışı olarak da söz alan CHP Grup Başkan Vekili Zorlu, halkın her ay enflasyona göre artan su faturalarından muzdarip olduğunu ve bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Zorlu, “Su faturaları konusunda vatandaşın şikayetlerini duymamazlıktan gelemeyiz. Her ay enflasyon oranında artış sisteminden acilen vazgeçmeliyiz. Eskiden su faturalarına yılda ya 1 ya 2 kez zam yapılırdı. Bizde her ay otomatiğe bağlanmış durumda. En azından 4-5 ayda bir yapılmasını öneriyoruz. Her ay gelen zamlardan dolayı su faturaları elektrik faturalarını geçecek düzeye geldi. Su fiyatına da yüzde 25 indirim yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Genç, su faturalarıyla ilgili talepleri değerlendireceklerini belirterek şu ifadelere yer verdi:
“Su ile ilgili talepler seçim döneminde gündeme geldi. TEFE-TÜFE uygulamasının yaptığımız araştırmada birçok büyükşehirde olduğunu gözlemledim. Burada nasıl tedbir alabiliriz değerlendireceğim.
Katı Atık Birliği’nin Büyükşehir Belediyesi tarafından bertaraf bedeli, hem de ilçe belediyeler tarafından toplama bedeli var. İkisi de faturalara ayrı kalemler şeklinde yansıyor. Dolayısıyla ikisine de ayrı KDV tahakkuk ediyor. Hem TEFE-TÜFE uygulamasını hem de bu konuyu bütüncül gözle, Genel Müdürümüz, TİSKİ heyetimizle hep beraber bir araya gelip nihayetlendireceğiz.”