İncelenen Orta Çağ kemikleri: Kürtlere ait
Dicle Üniversitesi ile Riga Stradins Üniversitesi arasında yürütülen proje kapsamında, Orta Çağ’da yaşayan 121 bireyin kemikleri, Diyarbakır Müze Müdürlüğü’nden alınarak incelendi.
Kemikler üzerinde 6 yıl boyunca araştırma yapıldı. Bu araştırma sonucunda yazılan makale uluslararası bir bilimsel anatomi dergisinde yayımlandı. Araştırmayı yürüten Prof. Dr. Vatan Kavak, bulunan kemiklerin Kürtlere ait olduğunu söyledi.
‘O DÖNEMDE BÖLGEDE KÜRTLER HAKİMDİ’
Prof., Rûdaw canlı yayınına katıldı. Dr. Vatan Kavak, Orta Çağ’da iskeletlerin bulunduğu bölgede Kürtlerin hakim otorite olduğunu belirtti. Prof. Dr. Vatan Kavak şöyle devam etti: “O dönemde o bölgede Kürtler hakimdi. Tarihsel açıdan bakıldığında onlar Kürt’tür. Bu kemikler üzerinde antropometrik incelemeler yaptık. Antropometrik araştırmalar yaptık. 14 farklı ölçüm yaptık. Erkek ve dişi iskeletlerini ayırdık. 55’i kadın, 66’sı erkek iskeleti vardı. Aralarında çocuk yoktu. “Erkek iskeletlerini dünyanın dört bir yanından örneklerle karşılaştırdık.”
‘HASTALIKLARINI ARAŞTIRIYORUZ’
Kavak, şöyle devam etti: “Erkek iskeletleri numunelere göre daha sağlam ve sağlam çıktı. Kadınların iskeletleri ise zarif bulundu. Nazikti. Kibarlıklarından dolayı Çinli kadınlara veya Avrupalı kadınlara benziyorlar. Kadınlar muhtemelen o dönemde evlerde çalışıyorlardı. erkekler de dışarıda hayvanlarla çalışıyorlardı. muhtemelen hayvanları yakalayıp yiyorlardı, etlerini pişirip yiyorlardı. bu yüzden kemikleri güçlü görünüyordu. yaşlarının belirlenmesi ile ilgili çalışmalarınız devam ediyor. Ayrıca ne tür hastalıklara yakalandıklarını da araştırıyoruz.O dönemde Mezopotamya’da büyük savaşlar çıkmıştı.Savaş sonrası olumsuz koşullar ve “hastalıklar baş göstermişti.”